Γονική Αποξένωση: Από την κλινική εμπειρία


Γονική Αποξένωση Από την Κλινική Εμπειρία

To Μουσείο Μπενάκη, οι Εκδόσεις Ίκαρος και η Περιφέρεια Αττικής διοργάνωσαν ημερίδα, τον Μάρτιο του 2019, για κοινωνικά θέματα και θέματα ψυχικής υγείας. Το θέμα της ημερίδας “Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού”. Στην ημερίδα, ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης παρουσιάζει σύντομη ομιλία από την κλινική του εμπειρία με θέμα τη γονική αποξένωση.

Δείτε την ομίλία στην ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Bodossaki Lectures on Demand: https://www.blod.gr/lectures/apo-tin-kliniki-empeiria/

Απόσπασμα της ανάρτησης

Η συνεπιμέλεια πρέπει, με βάση τα δικαιώματα παιδιών και γονέων, να αποτελεί τον βασικό άξονα αποφάσεων όλων των διαζυγίων. Επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι τα παιδιά με αποκλεισμένο τον ένα γονέα από τη ζωή τους επηρεάζονται αρνητικά άμεσα; αλλά κυρίως σε βάθος χρόνου όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία και την κοινωνική συμπεριφορά.

Με την συνεπιμέλεια διατηρείται η οικογένεια ως σύστημα φροντίδας του παιδιού. Συνεπώς, δεν δημιουργείται το ζευγάρι του «καλού» και συχνά «θυσιαζόμενου» γονέα που φροντίζει το παιδί, έχοντας από αυτό την απαίτηση της «αναγνώρισης» της θυσίας με την πλήρη αφοσίωση, και του στιγματισμένου «κακού» και «εγωπαθούς» που «εγκατέλειψε» το παιδί και άρα «πρέπει» και το παιδί, κατ’ απαίτηση του «καλού» γονέα να τον απορρίψει.

Για την απόδοση της συνεπιμέλειας πρέπει να εγκαταλειφθούν οι αντιεπιστημονικές απόψεις σχετικά με την «βιοκοινωνική υπεροχή» της μητέρας. Παραδείγματος χάριν στο νήπιο και στο μικρό παιδί. Η σύγχρονη έρευνα διακρίνει τις λειτουργίες ως «μητρική» και «πατρική». Έχει αποδείχθεί ότι εν δυνάμει και τα δύο φύλα είναι ικανά για την επιτέλεση αυτών των λειτουργιών. Είναι χρέος των δικαστικών αρχών και, ίσως σε ειδικές περιπτώσεις και των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας των παιδιών, με βάση τις ικανότητες και την επιθυμία των γονέων ως προς τις παραπάνω λειτουργίες, να αποφασίζονται τα επιμέρους ζητήματα της συνεπιμέλειας.


Διαβάστε περισσότερα στα Νέα και τα Δοκίμια.